De natuur in jouw omgeving gaat achteruit!
Soms moeilijk om te beseffen dat we met elkaar niet goed genoeg zorg dragen voor onze natuur. 3/4 van de insecten is verdwenen. Is het hopeloos? Nee zeker niet!
Help jij de natuur net als wij?
Soms moeilijk om te beseffen dat we met elkaar niet goed genoeg zorg dragen voor onze natuur. 3/4 van de insecten is verdwenen. Is het hopeloos? Nee zeker niet!
- Inheemse planten, zijn planten die van nature in nederland voorkomen
- Zet ze op een plekje in de tuin of op je balkon waar bijen, vlinders en andere insecten insecten makkelijk bij de nectar kunnen.
- Kies dan ook voor biologische bollen en planten. Anders krijgen de insecten door pesticiden die op gewone bloemen en planten gebruikt worden problemen
- Kies voor bloemen, kruiden en struiken die verschillen in hoogte en afwisselend bloeien door het jaar heen. zo heb je veel eten en heb je zelf veel plezier
- Heb je niet veel geld voor planten en bloemen? Leen zaadjes en ga eens naar de zadenbiep.
- Zorg dat je veel groen hebt in je tuin. Het beste is verschillende plantensoorten.
- Zo creëer je schuilplekken en zo voldoende voedsel voor verschillende diersoorten.
- Bomen met dichte takken zijn fijne plekken voor vogels, maar ook egels. Dieren houden samen met jouw je tuin goed. Spitsmuizen zijn bijvoorbeeld gek op slakken. Vogels die insecten eten,, zorgen ervoor dat je geen plaag krijgt in je tuin. Bijen en insecten zijn belangrijk voor bestuiving en groei van planten. .
- Kortom, een tuin waar dieren zich welkom voelen is tuin eigenlijk de basis.
Wist je wel dat er een bloeikalender bestaat? je kan heel makkelijk bekijken of en wanneer bloemen bloeien. Als je kiest voor bloemen die in verschillende maanden bloeen dan help je bijen goed. Die hebben van het voorjaar tot de herfst bloeiende platen nodig. Voor
Vlinders en andere insecten geldt dat ze in de zomer een plek zoeken om hun eitjes te leggen. Dat gebeurd bijvoorbeeld op in omgekeerde bloepmpotten of op hout. De rupsen van bepaalde vlindersoorten hebben specifieke planten nodig om te overleven. Deze planten worden waardplanten genoemd. De grote brandnetel is een waardplant
Heb je tegels, of geen voortuin? dan kan je ook kiezen om tegels te vervangen of een gevel tuin aan te leggen. Waarom is dat handig? Dit is goed voor het klimaat en de natuur. In een groene tuin heb je minder last van water, is het koeler en een groene tuin is goed voor allerlei dieren, insecten en vogels.
Mooi kort gras lijkt fijn, maar voor ozne dieren is dat niet zo. juist gras laten staan helpt om mooie bloeiende graspollen te hebben. Maai dus al het gras, of een deel minder vaak. hoger gras de bloemen die dan bloeien zorgen er samen voor dat de dieren, zoals insecten bijen en vlinders zowel voedsel hebben maar ook beschutting
Je helpt insecten ook met een waterplekje in je tuin. Je kan bijvoorbeeld een natuurlijke tuinvijver aanleggen of een insectendrinkplaats neerzetten. Zo’n drinkplaats kan je zelf makkelijk maken: vul een diepe schaal met water en leg hier stenen in. Zorg dat de stenen boven het water uitsteken, zodat insecten hier veilig op kunnen landen.
Je helpt alle dieren door een fijn plekje te creeren naast de bestaande natuur.
Met een bijenhotel help je in ieder geval zo'n 50 soorten bijen.De rest zoekt een plekje in de grond. Door zelf een hotel (met je kinderen) te maken van verschillende materialen kan je een fijne schuilplek voor de dieren ceeeren. Hoe doe je dat?
Kies voor een stukje hard hout, boor er gaatjes in, van 2 tot 9 mm en 10 cm diep. je kan ook kiezen voor riet of bamboe. daar willen ze ook wel graag in gaan zitten. Heel veel bijensoorten nestelen in de grond. Door ruimte te hebben voor een zandhoop op een zonnige plek help je ook die bijen verder.
Met een egelhuisje help je de egels goed de winter door te komen.Lees er alles op op onze pagina Egelvrienden
Met een vogelhuisje help je de volgels op weg.